Nu er den foregående finanskrise efterhånden ved at lægge langt bag os, og den er vi for alvor begyndt at kunne se på danskernes forbrugsvaner. Men er det egentlig godt eller skidt, at vi er begyndt at købe ting igen? Her får du svaret!
Vækst er godt
De fleste økonomer er enige i én ting: vækst er godt for samfundet. Derfor vil de også sige, at det er et rigtigt godt tegn, når vi som forbrugere begynder at investere mere. Mere efterspørgsel gør, at virksomheder bliver nødt til at producere flere varer, og hvad sker der så? Så kommer flere danskere i arbejde. ”Så mange fabrikker findes der jo ikke i Danmark mere…” tænker du måske, og du har ret. Men når vi taler økonomi, er definitionen af produktion lidt bredere. Derfor taler vi for eksempel ligeledes om flere folk i servicesektoren og flere konsulenter i de private virksomheder. Når vi forbruger mere, stiger behovet for arbejdskraft i alle sektorer – og det er jo godt. Så nogle økonomer vil altså sige, at det er lige meget, om du tjener eller låner penge til dit forbrug, så længe du bruger dem i stedet for at spare dem op. Du kan jo tjekke en kviklån oversigt og se, hvad du selv synes om forholdene.
Der er et men…
Det kan dog gå galt, ligesom vi så det for lidt over ti år siden. Ideen om velstand i samfundet kan eksplodere så meget, at folk begynder at låne mere, end de egentlig har råd til, samtidig med at boligpriserne stiger og stiger, fordi det bliver så populært at købe fast ejendom. Så ender det med, at der kommer underskud i kassen, og så starter det hele forfra. Her til vi om høj- og lavkonjunkturer, og det er egentlig et fænomen, som altid vil være til stede i økonomien.
Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at vi tænker os om, inden vi låner en masse, vi ikke har råd til. Ellers står vi pludselig med en masse ting, vi egentlig ikke har brug, og de er svære at komme af med igen, når villigheden til at forbruge falder. Markedet er mange ting, men det er sjældent i fuldstændig balancen – det er faktisk kun i teorien, at det er tilfældet.