rejse

Lær dine børn samfundsbevidsthed på ferien

v43

Når du tænker familieferie, er det måske ikke viden om forskellige samfundsforhold, der først og fremmest popper op. Men det kunne det faktisk godt være! Hvis du selv går meget op i, hvordan verden fungerer, og hvordan forskellige faktorer påvirker de samfund, vi lever i, er det en selvfølge at give det videre til dine børn. Det er muligt at kombinere afslapning og sjov med indsigt i socialvidenskab, og måske kan du også lære en ting eller to. Her får du to forslag til feriedestinationer, som kan være med til at udvide dine børns horisont.

Tag en tur til EU’s hovedsæde

Mange tænker, at EU er uoverskueligt og måske endda lidt kedeligt, men oplever du det enorme bureaukrat i praksis, og så endda med et barns nysgerrighed, kan det faktisk være en stor oplevelse. I Bruxelles finder du storby med alt hvad det indebærer: lækre restauranter, shopping, spændende kultur og masser af turistattraktioner.

fly-co2

Men du får også hele EU-byen oveni, hvor I kan besøge parlamentet, en masse forskellige administrationer og opleve den vilde teknokratiske arkitektur. Det er spændende at se dette store transnationale samarbejdscenter i praksis, og det er rigtig godt at få billeder på, hvordan det hele hænger sammen. Der er masser af rundturer hver dage, og mange af dem tager højde for små hoveder med interesse i samfundsforhold.

Ud over EU er der et andet forhold, som er interessant at observere i Bruxelles og Holland generelt. Nemlig det faktum at der både lever flamsk- og fransktalende borgere, som bor side om side, men for eksempel går på forskellige skoler, handler i forskellige butikker og lever forskellige kulturliv. Her har du mulighed for at vise dine børn den diversitet, verden kan byde på, og så må man sige, at I får noget ud af ferien.

Mærk kontrasterne i Thailand

Thailand er et fedt land at tage på ferie til! Maden er super lækker, priserne er helt i bund, hotellerne er luksuriøse, og naturen er utroligt smuk. Herudover kommer den utroligt venlige befolkning, som gør serviceniveauet i Danmark til skamme.

I kan tilbringe mange timer med at dase foran poolen eller på stranden, og mange hoteller tilbyder fede aktiviteter som for eksempel vandsport og yoga. De fleste ferie til Thailand viser først og fremmest landets luksuriøse side, men der foregår mange andre ting, som er værd at undersøge nærmere.

miljø

Kontrasten mellem rig og fattig er nemlig rigtig stor i Thailand, og det er til at se, hvis man kigger ordentlig efter. I byerne især møder du mange mennesker, som arbejder hårdt bare for at putte mad på bordet. Uligheden er langt mere udpræget, end den dine børn kender hjemmefra, og den giver et helt andet perspektiv på, hvad der er rimeligt og urimeligt.

Styret i Thailand er også noget anerledes end i Danmark og kan være anledning til mange gode samtaler med dine børn. For eksempel er det ulovligt at bande i det offentlige rum – og det er alligevel lidt noget andet, end vi er vant til herhjemme fra. Oveni kommer, at fængselsstraffene i Thailand er langt højere, og det kan ligeledes give anledning til mange refleksioner omkring, hvordan den slags egentlig børe være indrettet.

 

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt stof.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *