velfærdsteknologi

Velfærdsteknologi – godt eller skidt?

v43

Vi lever i en verden der dag for dag bliver mere elektronisk og mere digital. Der bliver hele tiden udviklet nye og smartere måder hvorpå almindelige hverdags opgaver eller hverdags beskæftigelser kan gøres nemmere, men er det egentlig godt eller skidt for vores samfund?

Forandringer og udvikling

Et ungt menneske på 27 år kan tydeligt huske sin første mobiltelefon. Den kunne ringe op, den kunne sende korte sms’er, og hvis den var virkelig smart havde den et dårligt kamera, og så kunne man spille Snake på den. En 27 årigs telefon nu, i 2019 er som en højteknologisk minicomputer.

Det er en telefon, et utrolig godt kamera, et fjernsyn, en GPS, en computer, en musikafspiller, en PlayStation, en GameBoy, en bog, dit ansigt udadtil og så videre. Dette er bare et af eksemplerne på hvor hurtigt det går med at fremme teknologien og digitaliseringen.

 

Eksempler på velfærdsteknologi

I den tid vi lever i nu, er der næsten ikke den opgave eller det gøremål, vi ikke kan få hjælp til via teknologien på den ene eller den anden måde. Der er de mere almindelige eksempler såsom væggeuret og GPS´en i telefonen, eller bluetooth egenskaben i din højtaler. Men hvis man virkelig går ind og undersøger nærmere omkring velfærdsteknologi, vil man opdage en hel verden af nye, smarte påfund.

  • En elkoger med vippeegenskab:

En elkoger der ikke skal løftes op, men som har en smart funktion der gør at man simpelt og nemt kan vippe den direkte fra dens udgangspunkt, og på den måde hælde den kogende vand op i kruset. Dette gør risikoen for at spilde kogende vand betydeligt mindre.

  • Gulvstøvsuger eller gulvvaskerobot

Rengøringsarbejdet klares nemt af små selvstyrende robotter. Den ene robot kan støvsuge gulvende, og finder selv ud af at køre udenom møbler og lignende. Den anden robot kan derefter vaske gulvet.

  • Body Dryer

Slip for håndklæderne, og lad dig lufttørre inde i bruseren. Body Dryeren, fungerer som en stor føntørrer, og lufttørrer hurtigt din krop, sådan at du er helt tør når du går ud af badet og mindsker risikoen på at glide på et vådt gulv.

  • Lysterapilampe

Mange mennesker har svært ved at komme op om morgenen, specielt i vinterhalvåret. Men med en lysterapilampe er det lidt lettere. Lampen imiterer sollyset udenfor og gør det gradvist lysere inde i dit soveværelse sådan at du ”vågner til solen”.

  • Mobilstyrede køkkenredskaber

Der findes flere køkkenredskaber der kan styres på afstand fra mobilen. Du kan tænde og indstille din ovn, du kan bede kaffemaskinen starte mens du ligger i sengen, sådan at kaffen er varm når du står op. Du kan starte opvaskemaskine og vaskemaskine og så videre.

Fordele ved velfærdsteknologi

Der er tydeligt mange fordele at finde ved velfærdsteknologi. Specielt for ældre mennesker eller mennesker med funktionsnedsættelse grundet psykisk eller fysisk handicap. Nogle af de hverdagsting som disse mennesker før i tiden skulle have hjælp til, kan de nu klare selv grundet velfærdsteknologi. Dette giver en god følelse af selvstændighed.

Vi kan tage elkedlen som eksempel. Hvis du er en ældre kvinde der er nervøs for at spilde når du skal løfte elkedlen, vil en elkedel med vippefunktion give dig muligheden for, helt selv, og helt sikkert at lave en kop te. Vi kan også se på robotstøvsugeren og robotgulvvaskeren. Hvis du bor alene og er gangbesværeret, kan det være en umulig opgave at holde gulvene rene, og du har måske været nødt til at få hjælp af rengøringspersonale. Med disse robotter kan du få ordnet dine gulve uden at få hjælp fra andre.

digitalisering

Ulemper ved velfærdsteknologi

Nogle mennesker mener at vi bliver mere dovne og ugidelige af velfærdsteknologi. Og nogen er ligefrem nervøse for at robotter skal ind og overtage for mange opgaver for menneskerne. Det er en evig debat omkring hvornår teknologien fylder for meget, og hvornår den faktisk gør hverdagen markant bedre for nogle mennesker.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *