Glad mand med smartphone

Gode grunde til at melde dig ind i en A-kasse

v43

De fleste voksne danskere udgør en del af arbejdsmarkedet. De har et fast job, som de varetager i det daglige, og som sikrer dem en mere eller mindre fast månedlig indkomst. Men hvad sker der egentlig, hvis man pludselig mister sit job? Hvordan skal man i sådan et tilfælde sikre sin indkomst, så man har råd til at betale sine faste udgifter? 

Det kan en a-kasse hjælpe dig med. Læs mere om a-kasser her, hvad en a-kasse kan gøre for dig, og hvad der sker, hvis du ikke er medlem. Du kan også læse, hvordan du vælger den helt rigtige a-kasse.

Glad kvinde

Hvad kan en a-kasse gøre for dig?

En a-kasse er en form for forsikringsordning, der sikrer din indkomst i tilfælde af, at du af den ene eller den anden årsag går hen og mister din job og dermed din indtjening. Når du er tilmeldt en a-kasse og har været det tilstrækkeligt længe, inden du mister dit job, får du ret til at modtage dagpenge. Dagpenge er en fast månedlig ydelse, som beregnes ud fra din løn, inden du blev ledig. På den måde er dagpengesatsen væsentligt højere end den ydelse, man i sådan et tilfælde ellers kan modtage fra staten, nemlig kontanthjælp.

En a-kasse kan således give dig en vis følelse af sikkerhed i hverdagen og give dig vished om, at du ikke pludselig en dag står uden indkomst og mulighed for at betale dine faste udgifter, hvis du mister jobbet. Det kan give en ro og tryghed i hverdagen og i øvrigt være en enormt stor hjælp, hvis du en dag skulle blive ledig.

Hvad sker der, hvis man ikke er medlem?

Har du ikke været medlem af en a-kasse, inden du mister dit job, har du ikke ret til at modtage dagpenge og vil, hvis visse betingelser er opfyldt, kunne modtage kontanthjælp, som udbetales af det offentlige. Kontanthjælpssatsen er dog lav og er kun skabt til lige nøjagtig at dække de faste månedlige omkostninger. Som nævnt er dagpengesatsen beregnet på baggrund af dit tidligere indkomstniveau, hvilket gør, at du ikke vil mærke en lige så stor ændring i din levevis, når du modtager dagpenge, som du vil gøre, hvis du går fra en månedlig løn til kontanthjælp.

Glad kvinde med smartphone

Hvilken a-kasse skal man vælge?

Der findes mange forskellige danske a-kasser, som alle har til formål at sikre din indkomst, hvis du bliver ledig. Herudover adskiller de sig dog fra hinanden på en række områder – blandt andet på pris og på, hvorvidt de er fagspecifikke eller branchespecifikke og således henvender sig til en særlig branche.

Hvilken a-kasse du skal vælge afhænger blandt andet af dine personlige præferencer. Ønsker du en billig kan du kan finde en oversigt over alternativer her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *