Sommetider kan nyhedsstrømmen og de indtryk vi hver dag får smidt i hovedet blive for meget og for ukonkrete. Nyheder er ikke længere forbeholdt de få seriøse medier, i stedet møder vi dem alle vegne. På Facebook og instagram er fake news vel på det nærmeste den del af indholdet, som fylder mest. I en verden hvor falske nyheder er normen og sandheden er under pres, er det så meget desto vigtigere, at man lærer sine børn og sig selv at skelne imellem rigtigt og forkert, sandt og falsk.
Inspirer og fremprovoker reaktioner
Det at forlange sande nyheder skal ikke forstås som en bevidst beslutning om, at man ikke må mene noget forskelligt. Tvært imod, så er diskussionen og reaktioner de vigtigste elementer i jagten på sandheden. Når vi taler sammen og finder hinanden i diskussion over køkkenbordet, så lærer vi nemlig hinanden at være kritiske overfor det indhold vi læser.
Giv en samfundskritisk tilgang til tingene videre til dine børn
Det handler om at give noget ægte videre til sine børn. At ruste dem til at være kritiske over for det de læser og møder på nettet eller i sladderbladene, ja sågar i de danske aviser og nyhedsudsendelser. Som forældre kan man gøre meget. Køb selvklæbende magneter og sæt aktuelle historier op på køleskabet eller væggen, som i efterfølgende kan få jer en god snak om. Tal om nyhedsudsendelserne i tv, spørg ind til ungernes hverdag og de ting de går og snakker om i skolen. Det vil nok komme bag på mange, hvor meget ens børn faktisk opfanger af historier i løbet af en dag og hvor meget et barn faktisk kan have brug for at få præciseret de indtryk.
Tal sammen og hør andres meninger
Det at tale sammen bliver pludselig altafgørende i jagten på de sande historier og på en kritisk tilgang til den nyhedsstrøm, som hver dag brager imod os. I den forbindelse er det super vigtigt, at ungerne fra en relativt tidlig alder bliver gjort opmærksomme på, at det indhold som møder dem i hverdagen, kan være løgn. Det er bestemt ikke en nem snak at tage, men den kan være nødvendig og vigtig.
Vælg dine medier med omhu
Samme tendens til at blive snydt, som man oplever hos børn, gør sig faktisk også gældende i de ældre generationer. Her stoler man alt for ofte blindt på medier, som dyrker sensationen og det skandaløse frem for det saglige og sande. I det tilfælde kan man ikke gøre så meget andet end at appellere til, at folk vælger deres medier med omhu. Sandheden i et Facebook opslag må aldrig overgå de reelle faktorer, som ofte bliver overset i vores tendens til at elske det skandaløse.
Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt stof.