oldtimer

De rigtige hjuldata sikrer god kørsel 

v43

Hjuldata beskriver forskellige egenskaber ved dækket på din bil eller på dine nye dæk. De bliver angivet som symboler på siden af dækket og siger fx noget om størrelsen på dækkene, deres maksimale belastning og deres maksimale hastighed.  Ønsker du at se et eksempel på en bils hjuldata, kan du kigge her, hvor der er taget udgangspunkt i BMW’s model BMW E36.

Størrelsen på dækket 

Dækstørrelsen er afgørende for at find de dæk, der passer til størrelsen på din bil. Størrelsen på dækket opdeles i dækbredde, dækhøjde og fælgens diameter. Passer disse tre ikke sammen, risikerer du at få et dæk, der ikke passer til din bil. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at hvis der ændres i fx dækhøjden til at være højere eller lavere, så skal de to andre parametre også tilpasses. 

Bredden på dækket 

Dækbredden er angivet i millimeter, og som navnet afslører angiver dette tal, hvor bredt dækket er. Dækket må hverken være for smalt eller for bredt til din bil, så juster bredden derefter. 

strandbil

Højden på dækket

Dækhøjden er ofte angivet i procent i forhold til dækkets bredde. Det kaldes også dækkets ‘dækprofil’. Det er vigtigt at tage højde for dækkets højde, hvis dækbredden ændres. Dette sikrer billens rulleomkreds og dermed, at din bil kører sikkert og lovligt på vejen. 

Størrelsen på fælgen 

Fælgens diameter er det samme som fælgens størrelse og angives i tommer. Det er vigtigt, at fælgen passer til dækkets størrelse, da dens funktion er at beskytte hjulet.
Fælgens diameter med et R og et tal, fx R17 hvor R=radius og 17=antal tommer.

Hvor meget kan dækket bære

Belastningsindekset siger ganske enkelt noget om, hvor meget dækkene må belastes. Tallet vil ofte være det samme som det tal der angiver, hvor meget bilen kan bære. 

bil

 

 

Hastighedskode: hvor hurtigt må dækkene køre

En hastighedskode eller en hastighedsgodkendelse fortæller, hvor hurtigt din bil må køre med de dæk, du har påmonteret. Dækkene skal kunne holde til at køre lige så stærkt som bilen, og derfor må hastighedskoden aldrig være lavere end bilens maksimale hastighed, men gerne højere. 

DOT-mærket: hvornår er dækkene produceret 

Selvom der ikke er nogen lov for, hvornår man skal skifte dæk, anbefaler eksperter, at dækkene skiftes efter i hvert fald 10 år. Derfor er det en god ide at kigge på dækkets produktionsdato, som også står på siden af dækket som alle andre hjuldata. Produktionsdatoen kaldes DOT-mærket og er afmærket som fire cifre. De to første cifre angiver ugenummeret, dækket er produceret i, og de to sidste angiver årstallet for produktionen. 

EU-godkendte dæk

I og med, at der ikke er fælles regulativer for dæk på et internationalt plan, er det blot vigtigt at sikre sig, at dine dæk lever op til EU’s standarder. Hvis du vil være sikker på, at dine dæk lever op til disse standarder, skal du tjekke, at de har en ECE-godkendelse. 

Den uofficielle: krydsmål 

Selvom krydsmål ikke er officielt hjuldata, er det alligevel vigtigt at kigge på, når du køber dæk. Krydsmålet sikrer en korrekt montering af fælgene på dine dæk, da det måler diameteren mellem de enkelte bolte i fælgen af dækket.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt stof.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *